De ce trufele reprezinta o afacere agricola de viitor

Oamenii, cand aud de colectarea trufelor, se gandesc, de obicei, la o activitate solitara realizata in mijlocul padurii. In ziua de azi, trufele nu mai trebuie sa fie culese neaparat din padure. Acum ai posibilitatea de a face afaceri cu trufe cumparand copaci deja inoculati cu spori de trufe.

Contrar credintei populare, comertul cu trufe nu este deloc nou. Trufele se cultiva inca din 1800, acest comert atingand un varf la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Franta.

Din pacate, multe suprafete intinse de paduri au fost defrisate in cursul acestui secol, distrugandu-se astfel mai multe culturi de trufe.

Odata cu deplasarea populatiei de la sate la orase si cu devastarea cauzata de Primul Razboi Mondial, cultivarea pe scara larga a trufelor a scazut. In timpurile recente, in Australia si in Noua Zeelanda se cultiva cu succes trufe.

Cu toate acestea, Romania se face tot mai simtita pe harta mondiala a trufelor, acestea reprezentand o afacere agricola de viitor pentru fermierii de aici, datorita profiturilor tot mai mari care survin in urma comertului.

Trufele sunt un fel de ciuperci subterane, ce se gasesc in apropiere de radacini de plante, ele avand o relatie de simbioza cu copacii sub care cresc. Prima cultivare de trufe a fost realizata in Franta, prin plantarea de ghinda de stejar. Se stie ca trufele cresc in abundenta la radacinile stejarilor. Ele prefera, de asemenea, fagii, plopii, si orice tip de arbore care creste la soare, in sol umed si alcalin.

Cu toate ca tufele sunt asociate cu Franta si cu Italia (Piemont), exista mai multe soiuri diferite care cresc peste tot in lume, inclusiv in Romania. Din cauza costurilor sale ridicate, insa, trufele nu sunt foarte des consumate in tara noastra. Cu toate acestea, aceasta afacere agricola poate fi extrem de avantajoasa, daca se alege vinderea trufelor in strainatate, in special in cele doua tari occidentale mentionate in randurile de mai sus.

O parere despre de ce trufele reprezinta o afacere agricola de viitor:

  1. Johnny

    In Franta am lucrat la un restaurant unde se preparau si trufe pe langa alte retete de mancaruri foarte scumpe, nu pot sa spun decat ca trufele sunt foarte scumpe chiar daca mie personal nu mi s-a parut ca au un gust extraordinar.

    Reply

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?