Care este succesul unei afaceri cu Paulownia: copacii de Paulownia pot creste 20 de metri in inaltime in doar cativa ani, de aici vine si succesul acestei afaceri si o sa detaliem si de ce.
Cunoscut, de asemenea, sub denumirea de Pasarea Phoenix, Paulownia este arborele cu lemn de esenta tare ce se lauda cu cea mai rapida crestere din lume. Daca este crescut in conditii ideale, acest tip de copac poate sa ajunga la 20 de metri in inaltime in doar 3 ani, urmand a fi vandut pentru cherestea.
In lume, exista 28 de specii de Paulownia. In Romania, insa, din cauza solului si a climei, se pot creste doar cateva specii de Paulownia, cele mai populare fiind Paulownia Turmentosa, Paulownia Elongate, Paulownia Fortunei si Paulownia Fargesii.
Originea acestui arbore dateaza de mai bine de 3000 de ani, cand era cultivat in regiuni extinse in China. Ulterior, Japonia, Statele Unite ale Americii si Europa au observat beneficiile unei astfel de plantatii, si au adoptat si ei Paulownia pe taramurile lor.
Deoarece Paulownia este foarte importanta in productia de cherestea si, in special, in industria de mobila, acesta a inceput sa fie extrem de mult exploatat, mai ales datorita calitatilor sale incomparabile, greutatea sa mica fiind una dintre cele mai importante. Lemnul de Paulownia este, totodata, foarte rezistent la diversi factori, inclusiv la contractie, la contorsionare si la deformari. In plus, acesta are un aspect foarte placut, este curat, neted si este lipsit de noduri.
Toate aceste calitati recomanda lemnul de Paulownia ca fiind ideal pentru barci, mobila de casa, paleti, panouri interne de constructie, case, etc.
Agricultorii care doresc sa intemeieze o plantatie de Paulownia au numai de castigat. Pentru inceput, insa, ei trebuie sa investeasca o suma de circa 3000 de euro la hectar.
Intr-un hectar, pot fi plantati in jur de 600 de copaci. Banii investiti vor fi cheltuiti in ararea terenului, in discuit, grapat, irigat si in tratamentele anti-insecte. In primii doi ani, cand radacinile sunt in formare, trebuie sa se acorde o atentie deosebita acestor copaci, ei avand nevoie de irigare regulata.
Dupa 3 ani, cand copacii au ajuns la maturitate, ei pot fi recoltati si dati spre vanzare. Agricultorii vor putea sa obtina profituri de pana la 30 000 de euro la hectar, doar din vanzarea lemnului.
Daca am o planatie de paulownia, am nevoie de un certificat de producator? Sau am nevoie de altceva? Ce taxe se platesc la stat dupa o plantatie de 1ha??? Multumesc!
Din punct de vedere legal, pentru 1ha depinde mult cu cine intentionati sa faceti contract de exploatare. De retinut este faptul ca pentru o plantatie de paulownia nu se poate obtine subventie de la APIA.