Ciupercarie – profit garantat din cultivarea ciupercilor

O ciupercarie constituie o afacere usoara de luat in seama daca va doriti un profit sigur inca din primele luni. Pentru demararea acestei afaceri aveti nevoie de un spatiu inchis de preferabil un beci, o hala sau un garaj si o investitie modica pentru inceput.

Cele mai cautate tipuri de ciuperci de catre consumatorii din Romania sunt Champignon si Pleurotus. Daca aveti de gand sa va infiintati propria ciupercarie atunci incercati sa va orientati la una din aceste tipuri de ciuperci pentru a avea o desfacere garantata. Cel putin ciupercile Champignon sunt foarte cautate desi nu sunt foarte scumpe, cererea fiind mult mai mare decat oferta – lucru ce va asigura teoretic succesul afacerii.

Avantajele unei afaceri cu ciuperci

Principalul avantaj il consta faptul ca o ciupercarie este o afacerea ce se deruleaza rapid deoarece se poate ajunge la 5 recolte pe an. In plus, pentru a obtine o recolta cat mai bogata trebuie sa se puna accent pe importanta calitatea compostului. Cu putin interes din partea dvs. daca puneti mare accent pe calitatea compostului o sa aveti o productie mai mare la fiecare recolta.

Spre deosebire de alta afaceri agricole, o ciupercarie are poate cel mai mare randament din punct de vedere al spatiului. Astfel, intr-o ciupercarie obisnuita se poate ajunge la o productie de 80-90 kilograme de ciuperci pe metrul patrat.

Cu cat beciul/hala de productie este mai mare cu atat acest lucru constituie un avantaj. Daca nu beneficiati de un spatiu mare nu trebuie sa va descurajati, puteti amenaja ciupercaria supraetajat. Aproape orice ciupercarie este amenajata in acest mod pentru a profita din plin de orice spatiu existent.

Poate cel mai important beneficiu este faptul ca o ciupercarie are un profit garantat. Pretul unui kilogram de ciuperci en-gross este de aproximativ 5 lei, iar daca puteti sa le ambalati pretul poate ajunge si la 7 lei. Ambalarea nu constituie o problema majora, in timp, dupa primele recolte va puteti achizitiona o linie ce poate ambala caserolele in folie din plastic.

Ce dezavantaje are o ciupercarie?

In primul rand spatiul unde urmeaza sa fie amplasata ciupercarie este o problema costisitoare. Daca deja detineti un spatiu atunci este perfect, daca sunteti nevoiti sa inchiriati ceva atunci aveti din start un cost suplimentar.

Desfacerea poate sa constituie o mare problema deoarece daca nu este asigurata puteti ramane cu ciupercile – lucru de evitat pe tot posibilul. Ideal pentru o ciupercarie de succes este sa va asigurati pe baza unui contract desfacerea acesteia si astfel sa va focusati pe productie.

Cat se poate castiga dintr-o ciupercarie ?

Sa luam in calcul o ciupercarie ce are o productie de aproximativ 90 de kilograme pe metrul patrat. Suprafata spatiului de productie (etajat) sa fie undeva la 100 mp, aceasta poate varia in functie de fiecare caz in parte si ideal este ca suprafata sa fie cat mai mare. Se obtine anual o cantitate de 90 kg ciuperci X 100 mp suprafata = 9000 kg cantitate de ciuperci realizata anual.

Daca aceasta se vinde la pretul de 5 lei kilogramul, suma incasata depaseste cu putin 10.000 euro. Din aceasta suma se scad cheltuielile care in general nu sunt foarte mari (principalul ingrasamantul ramane balegarul). Daca se poate ambala pretul de comercializare poate sa fie si 7 lei, deci suma incasata ajunge la 6300 ron (aproximativ 14.000 euro). In acest caz, printre chltuielile de productie or sa mai existe si folia si caserolele necesare ambalarii ciupercilor.

Sfaturile profesionistilor

O ciupercarie va ramane o afacere de luat in seama daca nu dispuneti de mult timp pentru a-l aloca acestui business. Totusi, chiar daca o ciupercarie pare o afacere usoara la o prima impresie se recomanda realizarea unui plan de afaceri bine structurat care sa includa in special desfacerea culturii. Incercati sa va gasiti din timp cui sa vindeti ciupercile, si chiar variante alternative B si C.

O parere despre ciupercarie – profit garantat din cultivarea ciupercilor:

  1. Petre Nicolae

    Cit costa instalația de climatizare compost mileniu dezinfectarea încăperi la o suprafață de100mp pe3 etaje campion.

    Reply

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?