Cultura de argan si beneficiile acesteia. Este posibil sa se cultive argan in Romania?

Candva, arganul era considerat un arbore endemic pentru Maroc, azi speciile Argania sideroxylon şi Argania spinosa, cresc in regiunea de sud-vest a Marocului, dar se mai intalnesc si in alte cateva regiuni ale lumii, precum Algeria, Israel, Siria etc. Istoria arborelui de argan ar fi inceput cu milioane de ani in urma in nordul Africii, cresterea sa fiind facilitata de schimbarile climatice din perioada respectiva. Ulterior, arborele argan s-ar fi raspandit si in alte locuri de pe glob.

Evolutia climatului spre o tendinta calda si temperata a permis arganului sa se dezvolte pe teritoriile Marocului si, intr-o masura mai mica, in unele zone ale Algeriei si Braziliei. Climatele si tinuturile anumitor regiuni ale lumii, precum California, Mexic si Israel, au permis cultivarea arborilor de argan, chiar daca productia este destul de slaba.

Ce nu stiati despre argan

Arganul este un copac spinocel, cu o coroana larga, de pana la 8-10 m inaltime, si un trunchi greoi format adesea din tulpini interconectate – poate sa aiba un trunchi sau sa se dezvolte cu cateva trunchiuri rasucite. Longevitatea sa ajunge usor la 150 – 250 de ani. Radacinile se extind pana la 30 de metri adancime, ceea ce explica capacitatea sa uimitoare de a rezista la un climat foarte uscat.

Frunzele au lungimea de pana la 3 cm, de regula, sunt rotunjite la varf, dar pot fi si ovale sau rotunde. Au o vena centrala care aminteste de frunza de masline, desi culoarea ei este mai degraba verde moale pana la verde turcoaz. Frunzele acoperite cu ceara au capacitatea de a rezista secetei pentru o lunga perioada de timp, mai ales ca atrag apa din celulele trunchiului. Aceasta rezistenta scade doar episodic, cand deficitul de apa devine intr-adevar prea mare.

Fructul, in forma unei nuci dure, contine 2-3 seminte din care se extrage celebrul ulei de argan. Initial, fructele sunt verzi, insa atunci cand sunt coapte devin galbene. In Maroc, fructele de argan sunt recoltate cu ajutorul caprelor, in luna septembrie. Acestea se urca in copaci, mananca fructele si scuipa semintele pe pamant, care ulterior sunt adunate de catre localnici. Aceasta tehnica permite recoltarea in perioada cea mai buna din an, deoarece caprele mananca numai fructe coapte.

Poate fi cultivat arganul in Romania?

Poate ca multi antreprenori in cautare de inedit si afaceri profitabile s-au gandit sa initieze o cultura de argan in Romania, doar ca acest lucru este imposibil la scara mare! Plantarea arganilor necesita conditii de mediu foarte specifice. Radacinile sale foarte adanci ii permit sa reziste la seceta. Arganul creste in climat semi-deşertic, iar Romania are o clima temperat continentala de tranzitie. Pe de alta parte, presupunand ca Romania ar fi avut o clima care sa permita cresterea sa, arganul incepe sa faca fructe dupa 50-60 de ani de viata, ceea ce inseamna sa poate fi o afacere doar pentru generatiile viitoare.

Daca totusi, se doreste foarte mult, arborele de argan se poate planta in interior

Obisnuit cu climatul marocan, arborele de argan ar trebui sa fie cultivat in interior daca, teoretic, ar fi adus in Romania. Procesul este oarecum simplu: dupa inmuierea semintelor in apa timp de 48 de ore, acestea trebuie asezate intr-un vas cu sol umed. Planta germineaza intr-un timp de 1 – 2 luni. Trebuie sa fie udata in mod regulat, dar nu excesiv. Frunzele sale verzi amintesc de cele ale maslinului.

Profitabilitatea culturii de argan

Din fructele arborelui de argan se fabrica uleiul, un produs cu numeroase avantaje pentru organismul uman. Zoubida Charrouf, profesor la Facultatea de Chimie a Universitatii Mohammed V din Rabat, a evaluat beneficiile arganului pentru piele, par si chiar pentru sanatatea oamenilor, fiind primul specialist care, in 1996, a supus fructul de argan la mai multe evaluari stiintifice care au determinat valoarea naturala ridicata a uleiului.

Uleiul de argan are numeroase proprietati cosmetice. Folosit in mod traditional ca tratament pentru afectiunile pielii si ca ulei cosmetic pentru piele si par, uleiul de argan a devenit din ce in ce mai popular. Uleiul de argan este bogat in acizi grasi nesaturati si acizi grasi esentiali, cu mult peste 70% acizi oleicici si linoleici. Cu proprietatile sale nutritive, este un hidratant si revitalizant valoros pentru piele si este, de asemenea, utilizat in sampoane si balsamuri de par, deoarece intareste parul si il face sa straluceasca. Este, de asemenea, foarte eficient in produsele de ingrijire a unghiilor.

Sunt 2 pareri despre cultura de argan si beneficiile acesteia. Este posibil sa se cultive argan in Romania?:

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?