Cresterea albinelor ar trebui considerata ca fiind ceva benefic pentru o serie de aspecte. In primul rand, ar putea fi un hobby ce poate fi dezvoltat ulterior intr-o mica afacere profitabila. Producatorii de miere de calitate ce isi vand marfa intr-o piata targhetata au mari sanse sa obtina profituri frumoase.
Albinele sunt creaturi minunate care joaca un rol important in polenizarea culturilor agricole. Astfel, albinele sunt indispensabile pentru a asigura o recoltare cu succes a unei culturi agricole. Este adevarat, populatia albinelor este in scadere in unele regiuni, iar din aceasta cauza culturile din regiunile respective sunt in pericol. Cresterea de albine ar putea fi o forma de responsabilitate sociala din partea ta, avand ca drept scop mentinerea echilibrului naturii.
Mierea de albine poseda, conform dovezilor medicilor si cercetatorilor, valori terapeutice. Acest remediu minunat al naturii este folosit inca din antichitate pentru tratarea mai multor boli si pentru a consolida imunitatea organismului. De asemenea, multi terapeuti folosesc intepaturile albinelor ca tratament natural pentru diferite boli.
In cazul in care esti interesat de cresterea albinelor, iata, in acest articol, cateva sfaturi despre cum se cresc albinele intr-un mod corect si adecvat.
Echipamentul necesar pentru cresterea albinelor
Trebuie sa faci rost de cateva lucruri de care ai nevoie atunci cand te apuci de apicultura. Ai nevoie de un costum de apicultor care sa iti acopere intregul corp in timp ce lucrezi cu albinele, acesta are rolul de a te proteja de intepaturi. Acest costum include un jumper cu lungime completa, o palarie cu un voal, manusi si cizme. Pentru a te ocupa corespunzator de fagurii de miere din stupi, trebuie sa folosesti un instrument special de stup.
Un fumator apicol este, de asemenea, necesar pentru calmarea albinelor. Fumul creeaza un efect de hranire a albinelor, supraalimentandu-le, astfel incat sa le fie greu sa intepe.
Pregatirea stupilor
Stupii sunt casele albinelor, asadar trebuie pregatiti bine. Acestia sunt, de fapt, “magazinul” in care se creeaza mierea in faguri. Numarul de stupi necesar demararii unei afaceri cu miere depinde doar de preferintele tale. Posibil sa ai nevoie doar de unul sau de doi stupi daca vrei ca apicultura sa fie pentru tine un simplu hobby. Dar, daca vrei ca apicultura sa fie o afacere profitabila, atunci ai nevoie de cel putin 10 stupi, recomandat fiind intre 30 si 50 pentru a obtine un profit substantial.
In fiecare stup ai nevoie de o camera de puiet, care sa fie locul in care matca sa depuna oua, si de aproximativ cinci cadre, acestea fiind locul in care albinele lucratoare construiesc fagurii in care sa se pastreze mierea.
Apoi trebuie sa pui stupii intr-un loc potrivit. Desigur, ideal ar fi ca stupii sa fie plasati intr-un teren prin care sa nu treaca oameni, pentru a nu impiedica “traficul” de albine. De asemenea, stupii trebuie feriti de agitatie, vibratii si de zgomote puternice.
Nu este necesar sa plasezi stupii in apropiere de culturile polenizate, deoarece albinele sunt capabile sa zboare la kilometri distanta pentru a colecta nectar si polen.
Fa rost de cateva familii de albine
Cumpara albine europene si evita-le pe cele africane, care sunt cunoscute ca fiind foarte agresive si usor agitate. Cumpara familii care sa contina o regina, lucratori si trantori.
Lasa albinele sa lucreze
Pentru ca albinele sa lucreze mereu, acestea trebuie sa aiba suplimente in timpul primaverii. Ai posibilitatea de a le hrani cu suplimente de polen, cum ar fi zahar si apa. Obiectivul este acela de a le da putere inainte de inflorirea copacilor si florilor.
Hranirea lor cu zahar si apa permite, de asemenea, inceperea acumularii de miere in faguri. De indata ce ies din stupi, albinele vor putea sa isi gaseasca singure calea catre polen.
Recoltarea mierii
In primul an, este recomandat sa recoltezi putina miere si sa lasi mai multa in stupi, pentru ca albinele sa aiba cu ce sa se hraneasca. Dupa primul an, insa, poti incepe recoltarea unei cantitati substantiale de miere. Chiar daca cresterea albinelor nu pare o afacere profitabila la inceput, se obtine garantat un profit substantial chiar din primul an de munca.
Mierea o poti vinde in doua forme: miere lichida si bucati de fagure de miere. Mai multe detalii despre cresterea albinelor precum si despre monetizarea acestei afaceri o sa le prezentam intr-un articol viitor.