Cat de dificila este infiintarea unei plantatii de Paulownia

Se spune ca, dintr-o plantatie de Paulownia, poti scoate un profit de circa 30 000 de euro la hectar. Aceste cifre mari au crescut notorietatea acestui tip de copac, mai ales in randul celor care doresc sa puna la baza o noua afacere agricola.

Infiintarea unei astfel de afaceri, aparent usoara, este, insa, destul de grea, tocmai din cauza notorietatii crescande a arborelui de Paulownia si, implicit, a competitiei din acest domeniu.

Desi exista 28 de soiuri de Paulownia, numai cateva se pot dezvolta solului si climatului din Romania. Cei care doresc sa infiinteze o plantatie de Paulownia in Romania, ar trebui sa foloseasca speciile Paulownia tumentosa, Paulownia Shang tong, Paulownia arctic, Paulownia fortunei si Paulownia elongata. Fiecare agricultor trebuie sa acorde atentie deosebita PH-ului solului, deoarece acesta trebuie sa fie cuprins intre 4,5 si 7 pentru ca arborii sa creasca drepti si inalti. PH-ul cel mai benefic pentru acest tip de arbore are valoarea de 5,5.

Solul trebuie sa fie destul de permeabil si sa aiba o grosime de mai mult de 1,5 metri. Este preferabil sa se evite pamantul argilos. De asemenea, se recomanda plantarea rasadurilor pe un pamant lipsit de pietre, deoarece acestea ar putea fi un impediment in dezvoltarea copacilor Paulownia.

Apa este un alt element important in plantatia de Paulownia, se recomanda ca oglinda de apa freatica sa existe la o adancime de 1,5 metri in sol, pentru ca substantele nutritive sa ajunga usor la radacinile copacilor. Totodata, arborii tineri trebuie sa beneficieze de o irigare specifica.

Inainte de plantare, solul trebuie sa fie arat (asemeni plantatiei de lavanda). Daca se poate, ar fi bine sa se formeze gropi cu un diametru de 50-60 de centimetri, cu o adancime de 100 de centimetri. In acest caz, aratul nu mai este necesar.

Cand se face plantarea de Paulownia

Puietii trebuie sa fie plantati in timpul primaverii, dupa ultimul inghet. Specialistii spun ca perioada cuprinsa intre luna aprilie si luna august este ideala pentru infiintarea unei astfel de plantatii. Inainte de toate, trebuie sa se hotareasca locurile in care vor creste copacii si, apoi, trebuie sa se puna in aplicare formarea gropilor necesare pentru plantarea puietilor.

Daca se foloseste o cantitate mica de puieti, agricultorul poate utiliza unelte de mana. Daca, insa, se foloseste o cantitate mare, atunci se recomanda utilizarea unei masini de forat in sol.

In gropile fiecarui puiet, se recomanda amestecarea solului cu putin ingrasamant. In acest fel, pamantul va fi mai moale, afanat si va stimula o crestere mai rapida a noilor radacini.

Despre irigarea plantatiei de Paulownia

In primii doi ani, irigarea trebuie sa se faca in mod regulat. Ulterior, radacinile copacilor Paulownia vor fi destul de fortificate si de mari, astfel ca vor putea ajunge singure la sistemul de apa. Cu toate acestea, daca se poate, se recomanda ca irigarea sa se realizeze si atunci cand copacii trec de primii doi ani de viata, deoarece astfel se va asigura o dezvoltare cat mai buna.

Un copac are nevoie de 50 de litri de apa in 7 zile. Aceasta cantitate poate fi asigurata prin sistemul de picurat, care se pune in aplicare de doua ori pe saptamana. Daca se foloseste hidrogen, irigarea mai este necesara doar pe jumatate. Totodata, a nu se uita de eliminarea buruienilor, in special in primii ani de viata ai copacilor Paulownia.

In timpul dezvoltarii, vor aparea inevitabil insectele, care pot afecta sanatatii copacilor Paulownia. Acestea pot fi, insa, tinute la distanta prin folosirea de pesticide.

Fiecare agricultor care infiinteaza o plantatie de Paulownia isi doreste sa creasca doar copaci inalti si drepti. Pentru a se asigura acest lucru, se recomanda taierea crengilor laterale cu mare grija si evitarea smulgerii frunzelor verzi, deoarece acestea vor lasa urme ca niste rani pe tulpina copacilor Paulownia.

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?