Ghidul Incepatorului: Tot ce trebuie sa stii despre afacerea cu Paulownia

Paulownia – imbatabila in orice mod. Cea mai rapida crestere a culturilor de plante din intreaga lume. Este un lemn usor, durabil si rezistent. Aproape fiecare parte din copac poate fi folosit in industrie.

Paulownia este o planta nativa in Asia de Sud-Est, dar in prezent este cultivata in mai multe locuri din lume, din cauza cresterii sale rapide si a lemnului de inalta calitate pe care il are. In termen de 8-10 ani de la plantare, copacii ajung la o dimensiune care permite recoltare, putand ajunge la o inaltime de 20 de metri si la un diametru de 50 de centimetri.

Datorita proprietatilor sale neobisnuite, Paulownia a ajuns sa fie numit arbore al viitorului. Este foarte apreciat de catre ecologisti, deoarece poate sa creasca in locuri in care alte specii nu gasesc conditii favorabile de dezvoltare. Acest lucru il face potrivit pentru impadurire.

Caracteristicile arborelui Paulownia

• Este copacul de esenta tare cu cea mai rapida crestere din lume;
• Datorita frunzelor sale uriase, acesta produce mai mult oxigen decat alti arbori de foioase;
• Este rezistent la temperaturi joase, la boli parazitare si la insecte;
• Are un sistem radicular foarte puternic – dupa prima taiere, acesta creste din nou, existand cinci cicluri de crestere;
• Produce aproximativ 1 metru cub de lemn in termen de 8-10 ani, daca este ingrijit in mod adecvat si daca creste in conditii optime;
• Plantatiile de Paulownia sunt foarte usor de administrat (detalii) aducand profituri semnificative mult mai rapid decat alte afaceri in domeniul agricol.
• Lemnul de Paulownia este usor (are o greutate de doua ori mai mica decat lemnul de pin), fiind, in acelasi timp, foarte durabil si rezistent.

La ce foloseste arborele Paulownia

• Aproximativ 70% din copacul Paulownia poate fi folosit pentru producerea de lemn de inalta calitate. Restul de 30% (ramuri, frunze si flori) poate fi usor transformat in biomasa;
• Datorita continutului ridicat de proteine si azot, frunzele pot fi administrate animalelor sau pot fi utilizate ca ingrasamant natural;
• Lemnul de Paulownia este usor de manevrat. Este flexibil, dar nu se deformeaza. Acesta poate fi colorat, pictat si lipit. Este rezistent la apa. Structura sa este omogena – nu contine noduri si rasina.

Cu o investitie de circa 3000 de euro la hectar, poti initia o plantatie de Paulownia extrem de rentabila. Banii vor fi folositi pentru arat, plantat, irigat si pentru ingrasaminte. Dupa cativa ani, profiturile (vezi castigul posibil) din vanzarea lemnului iti vor recompensa intreaga munca. Specialistii estimeaza ca un hectar de arbori Paulownia poate sa aduca profituri de pana la 30 000 de euro.

O parere despre ghidul Incepatorului: Tot ce trebuie sa stii despre afacerea cu Paulownia:

 1. Ioan Boldea

  Bună ziua
  As dori să știu mai multe despre cultura copacilor de paulownia.
  Dispun de 2 ha de teren în județul Sălaj.
  Cat ma costa toată investiția pana la a începe sai intreti eu ?

  Reply

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?