Cum va puteti infiinta propria cultura de mure in Romania

Cultura de mure este una dintre cele mai bune afaceri agricole din Romania si nu numai mai ales pentru agricultorii care se pricep sa obtina recolte bune, an de an.

Beneficiile unei culturi de mure

Murele nu sunt deloc pretentioase in alegerea solului sau zonei in care alegeti sa le cultivati, chiar si in prezenta calcarului. O cultura de mure este recomandata si benefica deoarece este o afacere agricola banoasa (vedeti si altele aici) si nu necesita foarte mult efort.

Murii inradacinati pregatiti pentru plantare au garantat prinderea si dezvoltarea lor. Materialul saditor este, in special, rezistent la ger, la vant, conditii de seceta, canicula dar si la parazitii specifici culturii de mur. In plus, perioada de recoltare in Romania dureaza vara, in special in lunile august dar si septembrie.

Dezavantajele unei plantatii de mure

In fiecare afacere agricola exista si cateva dezavantaje, asa cum este normal. Pentru cultura de mure se mentioneaza urmatoarele dezavantaje principale: consumul foarte mare de apa pe suprafetele culturii de mur si favorizarea dezvoltarii bolilor si parazitilor la nivelul tulpiniisi fructelor.
mure
Se evita, de asemenea, administrarea cu intarziere a ingrasamintelor cu azot, in timpul verii, pentru ca acestea vor impiedica maturizarea lemnului si iernarea corespunzatoare a plantelor de mur.

Din cauza unor paraziti sau fenomene externe, intr-o plantatie de mure pot isi pot face prezenta anumite boli, dintre care: Putregaiul cenusiu, aparand un strat de culoare cenusie si pufos, pe pe marginea frunzelor si pe fructe. Uscarea lastarilor de mur, fructele devenind uscate si tari.

Principalii pasi necesari demararii afacerii cu mure

Pentru a avea succes in afacerea cu mure trebuie sa tineti cont de urmatorii pasi, fara de care nu se va realiza nimic corespunzator. In primul rand, trebuie sa alegi terenul pentru cultivarea murelor apoi sa pregatesti solul doarece o cultura bogata de mure si o fructificare indestulata, avand mure mari si dulci, depinde foarte mult de solul in care este sadita.

Solul trebuie sa contina numai materie organica asa incat acesta trebuie verificat cu atentie, trebuiesc eliminate buruienile din solul culturii de mure, trebuie sa indepartati alte resturi din sol cum ar fi: pietre, deseuri, radacini; imprastierea unei cantitati suficiente de gunoi de grajd matur, aratul pamantului, la o adancime de 30-40 de cm, impreuna cu ingrasamantul si discuitul pamantului si frezarea acestuia asemeni unei culturi de lavanda (vezi detalii).

Este important sa evitam importurile si sa achizitionati material saditor numai de la vanzatorii ce detin o afacere proprie dar de multe ori exista si material saditor de o mai buna calitate in import.

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?