Cresterea iepurilor, afacerea cu profit ultra rapid

Cresterea iepurilor reprezinta o activitate profitabila inca din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Crescatoriile de iepuri au un profit foarte rapid deoarece acestia se dezvolta repede spre deosebire de alte animale. Ca produse rezultate, in primul rand blana de iepure este foarte scumpa in timp ce carnea acestora este foarte cautata.

Principalele avantaje ale unei crescatorii de iepuri

Amenajarea spatiului unei crescatorii de iepuri nu necesita mult spatiu deoarece custile acestora sunt destul de compacte spre deosebire de cele ale altor animale. In al doilea rand trebuie mentionat costul cresterii acestora ca este destul de mic datorita faptului ca alimentatia iepurilor se bazeaza in principiu pe fanete.

Produsele comercializate variaza in functie de rasa de iepuri pe care o cresteti. Ca sa generalizam putin, principalele produse sunt: carnea (fiind foarte scumpa pe piata deoarece este foarte dietetica), blana (pretul de vanzare variaza in functie de produsul finit realizat, dar mai ales de rasa). In special pentru export se mai pot comercializa chiar si iepuri vii la preturi mult peste preturile din tara.

Principalele dezavantaje pentru cresterea iepurilor

Principalul dezavantaj este faptul ca in general cresterea iepurilor este destul de dificila in unele perioade, acestia necesita mai multa atentie uneori. Acestia sunt animale foarte curate si asa trebuie sa fie si mediul acestora. Spre exemplu custile trebuie sa fe curatate periodic incat sa nu se formeze murdarie. Iepurii sunt destul de sensibili si la boli, in unele cazuri o boala se poate raspandi rapid in intreaga crescatorie afectand toti membrii. Hrana trebuie variata si mare atentie la igiena acesteia, pana nici roua de pe iarba nu este tolerata.

Temperatura ideala pentru cresterea iepurilor si buna dezvoltare a acestora este de 18 grade C. In perioadele friguroase este destul de greu de mentinut aceasta temperatura si astfel apar costuri suplimentare pentru incalzirea intregii crescatorii.

Catalogarea principalelor rase de iepuri

Rasele de iepuri sunt foarte diferite intre ele si ajung la un numar de peste 100 de rase pe intreg mapamondul.

In functie de productia principala
In functie de greutatea corporala (adult)
In functie de lungimea firului de par
Rase de carne
Rase mari peste 5 kg
(uriasul belgian, uriasul francez, uriasul german, uriasul alb sau termond, berbecul englez)
Lung
(Angora)
De blana
Mijlocii 3-5 kg
(chinchila mare si cea mica, californiana, albastru vienez, neozeelandeza, argintiul francez)
Mediu
(majoritatea raselor comune)
Rase mixte
Mici 2-3 kg
(olandeza, havana)
Scurt
(Rex)
Pitice sub 2 kg
(poloneza)

Hranirea si intretinerea iepurilor

Chiar daca iepurii sunt animale erbivore exista o multime de plance ce nu le sunt recomandate. Un mare dezavantaj in cresterea iepurilor este in cazul hranirii acestora cu o planta toxica, deoarece efectele negative pot aparea in mod intarziat chiar si la cateva zile, saptamani sau luni de la hranirea acestora.

Ca plante cu efect pozitiv in cresterea iepurilor enumeram lucerna, morcovii, sfecla rosie, patlagina si multe altele. Ca plante toxice enumeram ceapa, cartofii cruzi, varza in cantitate mare, plantele conifere, etc.

Legat de intretinere, ca aceasta sa fie mai usoara se recomanda conceperea custilor incat murdaria sa nu ramana fizic in acestea. Spre exemplu podeaua custilor trebuie sa fie din plasa sau lemn cu o distanta de 1,2 – 2,0 cm intre sipci incat sa permita scurgerea murdariei printre acestea. Se recomanda inclinarea acestora incat sa se permita scurgerea murdariei si prin acest fel.

Legat de hrana, inretinerea iepurilor si amenajarea crescatoriei va rugam sa consultati carti de specialitate deoarece este foarte important, o sa revenim si noi cu un articol mai detaliat pe viitor. Cresterea iepurilor nu este o activitate dificila dar trebuie sa tineti cont de unele recomandari incat iepurii sa creasca mai sanatosi si sa nu aveti pierderi.

Recomandarile noastre pentru cresterea iepurilor in Romania

Daca activitatea de crestere a iepurilor va atrage si doriti sa demarati o afacere in acest domeniu atunci va dorim mult succes si o sa va facem cateva recomandari. In primul rand pentru a obtine un profit rapid trebuie sa va orientati catre rasele mari si mijlocii ideale pentru productia de carne.

O alta recomandare este sa faceti tot posibilul sa gasiti o piata de desfacere in strainatate deoarece pretul de vanzare este cu mult mai bun decat in tara, cresterea iepurilor in strainatate este mai bine valorificata.

O parere despre cresterea iepurilor, afacerea cu profit ultra rapid:

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?