Cum se poate infiinta cat mai usor o cultura de lavanda

Lavanda (lavandula) este o floare parfumata pe care o doreste fiecare gradinar in pamantul sau. Fara a fi descurajat de faptul ca aceasta este originara din zona mediteraneana, iubind habitatul uscat, insorit si pietros, poti incerca sa o cultivi chiar si in Romania, deoarece, creandu-i un mediu propice, lavanda poate sa dea roade aproape oriunde.

La urma urmei, Romania are cateva regiuni considerate uscate si insorite, in special in sud, iar gradinarii romani s-au dovedit a fi inventivi si priceputi in cultivarea oricarei specii de plante. O cultura de lavanda reprezinta o afacere agricola de viitor ce poate aduce un profit semnificativ.

Puncte cheie despre infiintarea unei culturi de lavanda

Ca si in cazul celor mai multe plante, succesul in cultivarea lavandei depinde de conditiile de crestere si de soiul selectat.

Soiurile de lavanda pot tolera multe conditii de crestere, dar ele prospera in solul cald, bine drenat si plin de soare.

La fel ca in cazul multor alte plante cultivate pentru a obtine uleiuri esentiale, solul sarac incurajeaza o concentratie mai mare de uleiuri. Solul alcalin, in special cel calcaros, va spori parfumul lavandei crescute.

Lavanda este o planta rezistenta, care poate face fata secetei cu usurinta. Cu toate acestea, cand incepi sa plantezi lavanda, aplica-i si putin compost in gura de plantare pentru a o mentine hidratata constant in timpul primului sezon de crestere.

Cum se poate infiinta o cultura de lavanda avand un buget redus

cultura de lavanda Revenind la subiectul acestui articol trebuie mentionat din start ca o cultura de lavanda se poate infiinta relativ usor, dar costul demararii afacerii nu este foarte scazut din nefericire pentru multi agricultori. Amenajarea unui hectar de teren poate duce la peste 30.000 lei luand in calcul o sursa de apa in apropiere.

Inca din start trebuie asigurata desfacerea acestei afaceri, asadar daca nu aveti un client principal inca din start nu este o afacere usoara deloc. Principalul client posibil poate sa fie o fabrica farmaceutica sau naturista, aceasta poate utiliza in intregime cultura de lavanda pentru a produce diferite uleiuri si produse de ingrijire a corpului.

De asemenea, lavanda se mai poate vinde in cantitate mare atat altor persoane interesate sa isi infiinteze propria cultura cat si unei companii ce se ocupa de amenajaree gradinilor sau chiar unor apicultori, dar acest caz este destul de rar intalnit in Romania.

Dezvoltarea si buna crestere a lavandei

Cultura de lavanda se realizeaza fie in luna martie fie in octombrie-noiembrie deoarece atunci este cel mai indicat sa se planteze butasii de lavanda in solul pregatit. Irigarea culturii de lavanda se recomanda sa fie realizat cu ajutorul unui sistem de picurat care din nefericire este destul de costisitor (aproximativ 5.000 – 10.000 lei). In cazul in care in zona nu se afla o sursa de apa, forarea pentru extractia apei este si mai costisitoare. In Romania, majoritatea crescatorilor de lavanda uda cu ajutorul unui tractor, practic acesta se deplaseaza printre randuri avand montata un rezervor de tip vidanja.

Costul ingrijirii unui hectar de lavanda este cuprins intre 2.000 lei si 3.000 lei daca se inchiriaza toate utilajele necesare, in cazul in care le detineti acest cost scade semnificativ.

Cum se tunde lavanda

Cu toate ca plantele de lavanda se tund in mod regulat pur si simplu prin recoltarea florilor, pentru a le mentine intr-o stare buna si pentru a incuraja cresterea florilor noi, se recomanda o taiere superficiala a lor in sezonul de primavara. Soiurile de lavanda mai inalte pot fi taiate cu aproximativ o treime din inaltimea lor. Soiurile mai mici, pe de alta parte, ar trebui taiate doar cativa centimetri.

Consideratii speciale ale culturii de lavanda

De regula, umezeala si temperaturile foarte scazute sunt responsabile pentru uciderea plantelor de lavanda din cultura. Umezeala poate ataca radacinile in timpul lunilor de iarna, dar acest lucru se poate intampla si in timpul verii, cand se creeaza umezeala ridicata in sol din cauza eventualelor ploi.

Daca umiditatea este o problema, asigura-te ca oferi spatiu suficient intre plante, pentru a se crea un flux de aer prielnic. De asemenea, nu uita ca lavanda are intotdeauna nevoie de soare.

Zonele in care solul ingheata si dezgheata in mod frecvent pe tot parcursul iernii, ar trebui sa beneficieze de un strat de mulci dupa ce solul ingheata prima oara. Mulcii au, de asemenea, avantajul de a proteja plantele de lavanda de vanturile aspre de iarna. Plantarea lavandei langa un zid de piatra sau de caramida va furniza caldura si protectie suplimentara, dar acest lucru este dificil in cazul unei culturi.

O parere despre cum se poate infiinta cat mai usor o cultura de lavanda:

  1. Marc

    Nu este greu de realizat o cultura de lavanda daca detii terenul respectiv, mai grele sunt alte businessuri decat acesta.

    Reply

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?