Livada de nuci are de parcurs un drum lung de la plantare pana la a oferi fructe proaspete si delicioase. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, conform sfaturilor expertilor, atunci cand infiintezi o livada de nuci.
Exista doua intrebari cheie pe care sa le iei in considerare: Daca poti sa cresti nuci si daca poti sa vinzi nuci?
Cea mai critica este a doua intrebare, deoarece nu exista niciun scop in a creste cantitati mari de nuci decat daca exista o piata pentru asa ceva, care sa iti permita sa vinzi produsele la un pret care sa acopere costurile si care sa iti ofere, de asemenea, profit.
Totusi tinand cont de faptul ca acum cererea de nuci este cu mult mai mare decat oferta existenta pe piata se poate afirma faptul ca succesul afacerii este garantat. Tocmai si din acest motiv pretul nucilor a crescut substantial un ultima vreme.
Ce trebuie sa iei in seama cand te hotarasti sa incepi o livada de nuci
Locatia este foarte importanta deoarece o livada de nuci nu este o afacere clasica ce se poate muta in alta parte o data ce a fost pornita. Costul apei pe care o vei folosi pentru livada poate sa fie o problema daca locatia nu are in vecinatatea ei o sursa buna de apa.
Costurile si randamentul investitiilor nu sunt o mare problema decat in prima faza atunci cand se demareaza livada de nuci ca si afacere.
Complexitatea managementului este banala deoarece exista putina activitate spre deosebire de alta tipuri de afaceri agricole. Activitatea se realizeaza primavara atunci cand se stabileste planul pentru anul respectiv si toamna atunci cand se culeg nucile.
Piata este ca si asigurata deoarece dupa cum am mentionat anterior cererea este mai mare decat oferta.
Cerintele de munca sunt destul de simple, se necesita mai mult personal, muncitori ce se pot angaja temporar sau ca si zilieri atunci cand se necesita mana de lucru intensa.
Factorii de risc pentru productia de nuci sunt: polenizarea, daunatorii, bolile si anumiti factori climatici cum ar fi seceta, inghetul, grindina si caldura. Randamentul si calitatea unei livezi de nuci sunt determinate de managementul solului, de irigare, de foliaj si de nutritie. Aceste elemente sunt dependente unele de altele pentru ca productia sa fie infloritoare. Desigur, radacinile nucilor din sol nu trebuie sa fie lipsite de apa si nutrienti, acestea dictand, in final, performanta coronamentului si, prin urmare, randamentul.
Factorii cheie pentru asigurarea succesului afacerii
Cultivarea soiurilor potrivite (ce anume cere piata);
Gestionarea buna a pomiculturii;
Rentabilitatea economica a investitiei;
Utilizarea eficienta a apei;
Obtinerea celui mai scurt timp pentru recoltarea comerciala;
Consistenta productiei, inclusiv randamenul si calitatea;
Alegerea unei regiuni potrivite pentru o cultura de nuci, care sa contina un sol prielnic, sursa de apa si conditii climatice prietenoase.
Ca si o recomandare este mai indicat sa incepeti aceasta activitate prin a intermedia. Cumparati nucile de la diversi vanzatori si vindeti-le catre comerciantii din pietele din marile orase. Daca aceasta activitate va ranteaza atunci in timp se merita sa va incepeti propria livada.
Nucile sunt intradevar foarte scumpe pe piata, o livada de nuci pare o afacere de succes. O sa investesc tot cu ce am venit de la munca in Spania intr-o livada!
Conteaza foarte mult sa faci si un mic studiu de piata sa vezi daca ai piata pentru acest produs. Intradevar, nucile sunt scumpe si merg foarte bine la export, dar important e sa gasesti tu unde sa le vinzi. Supermarket-urile sunt pline cu oferte la miez de nuca, dar vanzari se fac doar de sarbatori… in rest zac in rafturi.