Cresterea prepelitelor, o afacere profitabila cu succes garantat

Activitatea de crestere a prepelitelor este o afacere agricola foarte profitabila fiind recomandata atat celor cu experienta in domeniu cat si debutantilor in lumea afacerilor. Principalul avanataj al cresterii prepelitelor il consta faptul ca exista o cerere foarte mare pe piata din Romania atat de carne cat si de oua de prepelite. De retinut este faptul ca aceasta cerere a pietei este in continua crestere, lucru ce va garanteaza in start sanse mai mari de reusita.

Ce trebuie mentionat din start, aceasta afacere nu se rezuma numai la cresterea prepelitelor sau la focusarea pe productia de oua. Trebuie sa puneti mare accent pe calitatea produselor rezultate si mai ales pe partea de marketing deoarece este recomandat sa va diversificati canalele de desfacere.

Daca doriti sa va apucati de cresterea prepelitelor pentru oua aveti nevoie in primul rand de un plan de afaceri bine pus la punct. In cadrul acestui site o sa gasiti cateva planuri de afaceri generaliste pentru inceput, iar in timp speram sa putem concepe impreuna unul special pentru cresterea prepelitelor.

Beneficiile unei afaceri cu prepelite

Spre deosebire de orice alta afacere cu pasari de curte, cresterea prepelitelor nu necesita investitii semnificative si se poate demara cu un buget relativ mic. Initial aveti nevoie de cel putin 50-100 de pasari urmand ca in termen scurt sa le inmultiti semnificativ. Nici amenajarea crescatoriei nu necesita foarte mult daca detineti deja un spatiu vechi (grajd, debara, hala).

Prepelitele ocupa un spatiu foarte mic, in general se amenajeaza spatii mici gen custi 150 x 50 cm (0.75 mp) in care incap lejer 50 de pasari. Nu este indicat sa le inghesuiti decat in cazuri strict necesare si pe termen scurt. Spatiul redus al crescatoriei reprezinta un alt avantaj pentru cresterea prepelitelor spre deosebire de alte activitati similare.

Spre deosebire de iepuri despre care am prezentat aici, cresterea prepelitelor nu necesita conditii atat de greu de indeplinit deoarece sunt pasari rezistente. Cel putin hrana acestora nu semnifica o problema, o pasare adult consuma 25-30 de grame de hrana zilnic.

Dezavantajele unei afaceri cu prepelite

Dupa cum este si normal, asemeni oricarei afaceri si cresterea prepelitelor are cateva dezavantaje. In primul rand este vorba ca aceasta este o afacere mica ce nu aduce un castig semnificativ. Aceasta asigura un trai decent dar nu o imbogatire decat daca se trece la un nivel super de crestere in masa. Acest lucru necesita si investitii semnificative ce nu sunt recuperate in timp scurt.

Un alt dezavantaj al cresterii prepelitelor este faptul ca pentru o buna productivitate acestea necesita o umiditate de aproximativ 70% ce este dificil de mentinut varza. In acelasi timp, temperatura ideala trebuie mentinuta undeva intre 16 si 22 grade C plus 16-18 ore lumina zilnic. Mentinerea umiditatii, a temperaturii constante si a luminii necesita costuri suplimentare.

Potentialul de castig din cresterea prepelitelor

O sa facem cateva calcule, dar vom lua in calcul doar ouatul si nu si comercializarea carnii deoarece oualele sunt principalul produs. O prepelita ajunge la maturitate in aproximativ 5-6 saptamani, si va incepe sa oua chiar si dupa 8 saptamani. Aceasta produce in media cam 1 ou in fiecare zi (intervalul poate sa fie si mai mic, chiar si la 12 ore dar mai rar). Sa spunem in mare ca aceasta produce 300 de oua pe an dupa care va incepe sa oua la un interval din ce in ce mai mare si astfel cresterea acesteia devine neprofitabila.

Un ou se vinde pe piata in mod engross cu aproximativ 0,2 lei si se se vinde endetail cu cel putin 0,3 lei. In acest caz, cu 100 de prepelite abia poate castiga zilnic aproximativ 30 de lei. Din aceasta cauza cresterea prepelitelor ca si afacere este recomandata cu un numar foarte mare de pasari urmand ca in timp sa le inmultiti considerabil.

Cresterea prepelitelor in numar cat mai mare semnifica si costuri de intretinere din ce in ce mai mic o data cu cresterea numarului de pasari din crescatorie. Potentialul de castig creste semnificativ o data cu dezvoltarea acestei afaceri.

Recomandarile noastre cu privire la aceasta afacere

Sincer cresterea prepelitelor nu semnifica o afacere foarte profitabila daca se face la nivel mic, ramane mai mult un hobby din care se mai pot castiga ceva bani. Aceasta are un succes garantat datorita cererii de pe piata, cu un plan bun de afaceri si cu ceva investitii se poate dezvolta usor ajungandu-se la castiguri mai substantiale.

Este mult pana prindeti un contract si aveti desfacerea asigurata, in acest caz puteti de asemenea sa incepeti sa investiti dezvoltand in acest fel afacere. Faptul ca nu are multe dezavantaje este un excelent deoarece cresterea prepelitelor este si va ramane o afacere agricola la nivel mic ce este recomandata tuturor.

Sunt 3 pareri despre cresterea prepelitelor, o afacere profitabila cu succes garantat:

  1. Ionut Terzea

    Intradevar oualele de prepelita sunt foarte sanatoase fiind recomandate in curele de slabire. O afacere in acest domeniu are sanse mari de reusita daca se realizeaza un plan de afaceri foarte bine structurat dupa cum se subliniaza si in acest articol.

    Reply
  2. andrei

    eu am o minicrescatorie de prepelita si raman cu multe oua… nu le pot vinde pe toate, vand numai cunoscutilor, cum pot sa vand mai multe ??!?

    Reply
  3. Murariu petronela catalina

    Buna ziua.am intentia sa deschid o mica crescatirie de prepelite ,dar nu stiu nimic :deci daca se poate sa ma ajute cineva cu mici sfaturi cum trebuie si de unde trebuie sa incep ,care este cifra care trebuie sa o investesc ,cum pot vinde produsele ,si ce fel de materiale ,custi ,spatiu ,am nevoie ,si cea mai important se pote trai in Romania cu o astfel de afacere (un trai decente)Va multumesc in anticip o zi buna doamne ajuta

    Reply

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?