Daca iti doresti un profit considerabil si iti place agricultura, cresterea curcanilor poate sa fie o solutie cel putin inteligenta. Fara sa fie nevoie de investitii mari, vanzarea de carne de curcan duce la profituri serioase fara pre mari batai de cap.
Carnea de curcan este apreciata la nivel european, ceea ce inseamna o piata mare de deschidere. Aceasta este foarte scumpa chiar si pe piata interna, acest lucru se datoreaza faptului ca oferta este mai mica decat piata, dar mai ales faptului ca este considerata un produs de lux.
Primii pasi pentru demararea unei crescatorii de curcani
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este un business plan (vezi detalii), care implica inregistrarea unei afaceri la un organ fiscal, si pregatirea petru atentie sporita din partea autoritatilor. Trebuie sa obtii toate certificatele de validare de la serviciul veterinar si trebuie sa alegi cu atentie terenul si tot echipamentul pe care il vei folosi.
Este important sa stii ca alegerea terenului pentru cresterea curcanilor tine cont de conditiile climaterice, de cantitatea de pasari pe care vrei sa o cresti dar si de modul in care vei face acest lucru.
Curcanii sunt rezistenti, rezistand la temperaturi de pana la -15 grade Celsius, insa este bine sa ii cresti intr-un spatiu confortabil, cu temperaturi situate intre 17 si 20 de grade Celsius pentru adulti si 32-35 de grade Celsius pentru pui.
Conditiile ideale pentru cresterea curcanilor
Pe langa temperatura, cresterea curcanilor necesita si alte conditii de indeplinit. Daca sunt crescuti in custi, curcanii necesita destul de mult spatiu, astfel: puii de pana intr-o luna pot sta pana la 15 pe metru patrati, cei de 2 luni pana la 10 in timp ce curcanii adulti nu pot sta mai mult de 5 pe un metru patrat.
Este de evitat cresterea curcanilor adulti si a puilor in acelasi loc si de asemenea, trebuie sa se evite contactul cu pasarile salbatice.
In ceea ce priveste constructiile unde vor sta curcanii, acestea trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
– Sa aiba temperatura intre 25 si 27 de grade Celsius;
– Sa fie bine iluminate si ventilate;
– Sa le permita curcanilor sa se plimbe;
– Sa se asigure o curatenie frecventa a custilor.
Ca si afacere, cresterea curcanilor nu este foarte dificila datorita faptului ca aceste pasari sunt foarte rezistente. Totusi incercati sa le oferiti conditii cat mai bune pentru a maximiza cat se poate de mult profitul afacerii.
Cresterea curcanilor si profitul posibil
Venitul de pe urma cresterii curcanilor poate veni din mai multe directii. In primul rand, poti obtine venit din productia de pui si de oua, dar nu se recomanda acest lucru inca din start deoarece se incetineste procesul de dezvoltare al crescatoriei de curcani.
In al doilea rand prin cresterea si sacrificarea curcanilor, carnea de curcan are o multime de beneficii in special pentru sanatate. De asemenea, carnea de curcan este foarte cautata datorita gustului sau diferit, pretul pe un kilogram de carne de curcan variaza intre 20 si 40 de lei.
Spre exemplu, un cel mai ieftin produs pe care il puteti valorifica este gatul curcanului, 1 kilogram de gaturi de curcan este aproximativ 13-15 lei. Cel mai scump produs ce se poate valorifica este bineinteles pieptul curcanului, 1 kilogram de piept de curcan variaza intre 30 si 35 de lei.
Asadar se poate observa cat de profitabila este cresterea curcanilor ca si afacere agricola. Spre deosebire de cresterea prepelitelor (am prezentat aici afacerea cu prepelite) aceasta aduce un profit mult mai semnificativ in acelasi timp.
Bună ziua asi dori sa știu dacă se poate accesa fonduri europene la un efectiv de 200 capete pentru inceput.?
Bună ziua as vrea să stiu cum pot avea mai multe detalii despre fondurile europene nerambursabile 2020 pentru curcani /pui
Buna ziua,as dori sa cresc curcani,am in teen de 13000mp,sursa de apa incapere dead 300mp,e posibil de iinceput cute 200_400 capete
Buna ziua am o antrebare vreau sa fac o mini ferma de curcani primesc ajutor de la stat sau ce trebuie sa fac