Afacerea agricola de crestere a caprelor nu este nici pe departe o idee noua. Oamenii cresc capre pentru profit de foarte mult timp. Dintre ideile traditionale de afaceri agricole, o ferma de capre este printre cele mai profitabile. Acesta este motivul principal al imensei popularitati de afaceri agricole cu capre in intreaga lume.
Caprele sunt bune pentru a comercializa lapte, pentru carne, dar si pentru blana lor. De asemenea, carnea de capra este foarte gustoasa, este sanatoasa, hranitoare, usor de digerat si are cerere si valoare mare pe piata locala si internationala. Mai mult de 60% din carnea rosie consumata in intreaga lume este carne de capra.
Laptele de capra are, de asemenea, cerere si valoare mare la nivel mondial. Acest tip de lapte este imbogatit cu substante nutritive esentiale si cu un numar mic de lactoza. Unii fermieri cresc capre pentru productia de fibre materiale. Fibra caprelor este cunoscuta sub numele de mohair si este foarte valoroasa pe piata internationala.
In zilele noastre, tot mai multi oameni incearca sa puna la punct o afacere durabila, iar o ferma de capre poate fi afacerea agricola perfecta. Exista numeroase ferme de capre noi in intreaga lume, care se bucura de profituri considerabile.
Inainte de a infiinta o ferma de capre, ia in considerare facilitatile locale si tot ce tine de aceasta afacere. Daca vrei sa cresti capre pentru profit, citeste mai multe despre aceasta afacere si despre etapele pe care trebuie sa le parcurgi. Se recomanda sa va documentati bine inainte de a incepe demararea afacerii.
Ferma de capre in Romania si profitul potential
De mii de ani, oamenii fac diferite tipuri de afaceri de crestere a animalelor. Toti cei care fac acest lucru urmaresc, intr-un fel sau altul, sa ajunga la un profit cat mai mare. Dintre toate animalele, caprele s-au dovedit cele mai profitabile in fermele agricole. Caprele produc produse valoroase, sunt animale ce cresc rapid si sunt usor de gestionat. Ele necesita mai putina ingrijire si intretinere decat orice alte animale de ferma.
Dar, inainte de a va incepe propria o ferma de capre trebuie sa luati in considerare cativa factori extrem de importanti pe care o sa-i prezentam in mare in cele ce urmeaza:
Principalele rase de capre
Alegerea unor rase de calitate pentru propria ferma de capre este foarte importanta. Trebuie sa alegi rase corespunzatoare in functie de scopul productiei. Ia in considerare facilitatile locale in timp ce alegi rasele de capre pentru afacerea ta. Pot caprele dorite de tine sa supravietuiasca si sa se dezvolte bine in zona ta? Sunt rasele potrivite pentru productia comerciala? Ai destule facilitati in zona fermei tale pentru a-ti comercializa produsele?
Boer, Kiko, Spaniol, Savana, Beetal si Negru Bengal sunt cele mai populare rase de capre de carne. Cele mai bune rase de capre de lapte sunt urmatoarele: Saanen, Hasli, Nobila alba Germana, Malteza si Montd’or. In ceea ce priveste rasele de capre crescute pentru mohair, rasa Angora este cea mai populara fiind detasata cu mult de alte rase.
Hranirea caprelor
Hranirea caprelor cu alimente nutritive adecvate este cheia pentru a face profit din afacerea agricola cu capre. Trebuie sa iti hranesti caprele cu alimente sanatoase, echilibrate si nutritive. Adauga o cantitate suficienta de verdeata in dieta obisnuita a caprelor, daca acestea sunt crescute pentru carne sau pentru lapte. Daca ai destule facilitati, incearca sa faci o pasune pentru caprele tale, in care sa plantezi si cativa copaci mici.
Adapostul corespunzator
Asigura-te ca ai un adapost potrivit pentru caprele tale. Construieste un hambar de calitate, asigura-le o protectie buna impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile si apara-le de animalele de prada. De obicei, o capra adulta necesita un spatiu locativ de circa 1,5 metri patrati.
Echipamentul necesar
Echipamentele si masinariile sunt lucruri de baza intr-o ferma de capre. Vei avea nevoie de echipamente utile pentru ingrijirea si intretinerea animalelor, pentru curatarea hambarului, pentru taierea pasunii, etc.
Sanatatea si ingrijirea caprelor
Trebuie sa fii intotdeauna foarte atent la starea de sanatate a caprelor tale. Caprele sanatoase ofera o productie mai buna si aduc un profit mai mare. Locuinta buna, hrana de calitate, ingrijirea adecvata si vaccinarea in timp util sunt foarte importante pentru capre. De asemenea, aceste animale trebuie controlate de paraziti si tunse periodic.
Marketingul
In orice afacere, marketingul este cel mai important lucru. Eforturile tale pot fi lipsite de valoare daca nu utilizezi strategii de marketing eficiente. Deoarece acest domeniu este destul de dificil si necesita cunostiinte in domeniu se recomanda sa apelati la sfaturile si recomandarile unui consultant in marketing. Planul de afaceri (vedeti aici detalii despre acesta) este de asemenea important si se recomanda sa fie bine stabilit inca de la demararea afacerii.
Vă mulțumesc pentru ajutor. Vă rugăm să verificați această fermă