Afla cum te poti imbogati cultivand capsuni

Exista multe moduri prin care iti poti imbunatati stilul de viata infiintand propria afacere, castigand astfel mai multi bani. Unul dintre aceste afaceri este si cultivarea de capsuni. Conform statisticilor, un hectar de capsuni poate sa aduca un profit de aproximativ 12500 de euro, in fiecare an, ceea ce este o suma consistenta data fiind usurinta cu care se cultiva.

Ei bine acest profit poate varia in functie de mai multi factori, de exemplu tipul acestora, costurile existente pentru buna crestere si multi alti factori externi.

Care sunt avantajele unei culturi de capsuni

In Romania cultivarea capsunilor este extrem de profitabila, deoarece implica niste fructe cautate atat pe piata locala cat si pentru export. Acestea au o multime de beneficii atat pentru sanatate cat si pentru infrumusetarea corpului deoarece sunt bogate in vitamina C, au o multime de iod si alte vitamine si previn imbatranirea. capsuni

Capsunele intra repede pe rod si beneficiile financiare pot fi resimtite in scurt timp de la demararea afacerii. Practic, plantele de capsun pot oferi productii mari dupa doar un singur an de la cultivare.

Capsunele sunt extrem de flexibile, putand sa fie facute cu succes in solarii si in sere, ceea ce inseamna ca pot oferi productie pe toata perioada anului. Daca deja detineti o sera sau un solar atunci afacerea cu capsuni este fara dar si poate cea mai recomandata.

Care sunt dezavantajele culturilor de capsuni

Din pacate, sunt fructe foarte perisabile si sensibile la putregaiuri si mucegaiuri. Conteaza foarte mult, asadar, sa se culeaga si sa se livreze repede catre beneficiar. Spre deosebire de mure (vezi articolul complet) sau zmeura (click aici!) care nu sunt chiar atat de pretentioase, o cultura de capsuni este rentabila doar in zone in care clima este favorabila acestui lucru.

Legat de exportul acestora, costul pentru transport este foarte mare deoarece necesita un tratament special spre deosebire de alte fructe sau chiar legume. Daca nu se asigura de catre cumparator atunci este foarte dificil.

Cat costa demararea unei astfel de afaceri

De regula, costurile pot sa difere in functie de tipul de cultura pe care il alegi: anuala sau multi anuala. In medie, investitia este de 10000 de euro pentru fiecare hectar, in cazul unei clime prielnice. Daca avem de a face cu o clima mai putin prielnica, costurile sunt ceva mai mari, putand ajunge si la 26500 de euro.

In ceea ce priveste profiturile, capsunele se vand cu 4-5 lei en gros iar productia pe un hectar poate sa ajunga la 8 tone. In principiu, profitul poate sa ajunga la 5000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Atentie insa, trebuie sa fie luate in calcul absolut toate cheltuielile, incepand cu angajarea oamenilor pentru cules si terminand cu inchirierea diverselor utilaje.

Ai o intrebare sau comentariu pentru acest articol?